Ademhalingstechnieken om je lichaam af te koelen

Op extra warme dagen kan je het gevoel krijgen dat je het té warm hebt. Ook als je bijvoorbeeld hard aan het trainen bent in de gym, heb je misschien een verkoelende tip nodig. Vandaag deel ik een aantal eenvoudige ademhalingstechnieken om snel af te koelen.

Wat je zelf in de hand hebt is de manier waarop je ademhaalt. Door je neus ademhalen helpt je hersenen meteen al af te koelen. Daarnaast kan je dieper inademen, tot onder in je buik. Zo kan je het onderste gedeelte van je longen ook vullen met lucht.

Het beste is om te starten met een volledige uitademing. Zo heb je meer ruimte in je longen om in te ademen. Trek nog even extra je buik in om het laatste beetje lucht er uit te persen. Nu kun je beginnen met een rustige inademing door je neus. Vul hierbij eerst je buik, dan de onderkant van je borstkas, dan de bovenkant van je borstkas en blijf vullen tot je sleutelbeenderen.

Hou dan heel even je adem vast en tuit je lippen om actief je adem uit te blazen alsof je het geluid van de wind wilt nadoen. Sta je in de sportschool, dan kun je dit simpelweg tussen je sets toepassen om je hartslag naar beneden te halen en af te koelen.

De tweede manier om je ademhaling te gebruiken voor verkoeling is praktisch hetzelfde als de eerste ademhalingstechniek, maar de uitademing doen we met de tong gevormd als een u, ofwel de zijkanten van je tong vouw je naar boven. Je maakt een soort van rolletje van je tong.

Dus je ademt eerst volledig uit en trekt je buik in voor lege longen. Dan adem je in door je neus en vult je hele torso van buik tot hals met adem. De uitademing doe je dan door de u-vormige tong. Je zult onmiddellijk verkoeling voelen.

Vind je dit lastig, dan kun ipv de tong vouwen, je lippen iets open laten en de lucht langs je tanden uitblazen. Je zult meteen verkoeling voelen, zeker in je mond, maar uiteindelijk door je hele lichaam.

De laatste techniek die ik met je wil delen is de Nadi Shodhana, een ademhalingstechniek waarbij je afwisselend je neusgaten gebruikt. Je gebruikt je rechterhand en plaatst je wijs- en middelvinger tussen je wenkbrauwen.

Je duim en je ringvinger en pink vallen op een natuurlijke manier langs je neus. Gebruik je duim om je rechter neusgat te sluiten en de ringvinger en pink om je linker neusgat te sluiten. We gaan dit tijdens deze oefening afwisselen.

Adem eerst volledig uit. Start dan met de inademing door je linkerneusgat, gebruik hierbij je duim om je rechterneusgat te sluiten. Houd 1 of 2 tellen vast en wissel dan de duim voor de ringvinger en pink en adem uit door je rechterneusgat.

Houd 1 of 2 tellen vast en adem door hetzelfde neusgat in. Wissel naar de duim en adem in door je linkerneusgat. Houd 1 of 2 tellen vast en adem dan weer uit door hetzelfde neusgat. Wissel en herhaal dit een aantal keren.

Niet alleen zul je voelen dat je het minder warm hebt, maar je hebt met deze oefening ook je hersenhelften gebalanceerd. Je voelt je meer in balans en sterk. 

Carpe punctum, pluk het moment en leef met zwier,

 

Michelle van Jouw Juweeltjes

*Bestsellers*

Stress Relieving Jasper BraceletStress Relieving Jasper Bracelet
70% korting

Stress Relieving Jasper Bracelet

€ 29,95 € 99,90
Rhodonite Positivity BraceletRhodonite Positivity Bracelet
62% korting

Rhodonite Positivity Bracelet

€ 29,95 € 79,90
Black Beauty Onyx BraceletBlack Beauty Onyx Bracelet
61% korting

Black Beauty Onyx Bracelet

€ 34,95 € 89,90
Healing Heart of RhodochrositeHealing Heart of Rhodochrosite
55% korting

Healing Heart of Rhodochrosite

€ 34,95 € 77,90

Recently Viewed Products